Svensk Slöjd

Nu har vi kommit fram till min favoritpris. En utlottning vars pris bär med sig ett stort stycke svensk kulturhistoria. Boken Yllebroderier utgiven av Hemslöjdens förlag förmedlar kunskap om yllebroderiets historia, material, motiv och kanske det viktigaste av allt; den lyfter fram kvinnans annars så undanskymda roll i vår historia. Och alla fantastiskt vackra bilder får det klia i fingrarna av broderilusta.

Yllebroderier_cover.indd

Yllebroderier handlar om fria ullgarnsbroderier på dynor, kuddar och täcken; hur olika stygn och sömmar löper över vadmal och en sliten kjol får nytt liv i en dyna. Glädjen över alla färgerna och att fritt få slösa med rosor, tulpaner och pioner över tyget märks i de berättelser som 1700-talets kvinnor lämnar efter sig.

Tio författare berättar om yllebroderier i Sverige, Norge och Danmark under perioden 1700–1900, samt hur de ser ut idag.

Det unika bildmaterialet öppnar dörren till en fascinerande bildvärld med spännande färgkombinationer och berättelser från en svunnen tid.

Läs, njut och inspireras av glädjen och friheten i bilderna – och skapa själv.

Författare: Annhélen Olsson (red.)
Fotograf: Lucas Gölén mfl.


imageimage
Svensk Slöjd © Fotograf: Lucas Gölén

Bild 1. Textilierna förvarades i kistor till vardags och togs fram för att läggas på stolar och bänkar då det skulle vara fest.

Bild 2. Den lilla kudden, som syddes till Kjerstenas och Måns bröllop 1843, är stoppad med gräsfrön och mjuk och skön att sitta på.

imageakdynor
Svensk Slöjd © Fotograf: Lucas Gölén

Bild 3. I blommorna, bladen och knopparna har flickan sytt in alla sina önskningar och förhoppningar om framtiden. Kudden är en del av hennes hemgift.

Bild 4. Åkdynor i en trave. Just så här staplades flera dynor ovanpå varandra och fungerade som en praktfull bekvämlighet då man reste med häst och vagn på gropiga grusvägar.


För att vara med i utlottningen av “Yllebroderier” lämnar du en kommentar till det här inlägget senast tisdag den 2/11 kl 21.00.

Tävlingen är avslutad. Vinnare blev nr 38 Jennie. Grattis!

Lycka till!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2009 Mönsterarkivet. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan